Hervormingsdag: “Er is géén andere Naam!”

Maandag 31 oktober staat in het teken van de Reformatie. Stichting IRS heeft vier predikanten uit de gereformeerde gezindte benaderd met de vraag hoe én waarom de kerkelijke gemeente invulling geeft aan de jaarlijkse Hervormingsdag.

Ds. P.D.J. Buijs (Christelijk Gereformeerde Kerk te Nunspeet): “De grote daden van de Heere herdenken”

“In onze gemeente besteden we elk jaar aandacht aan de herdenking van de Reformatie. In elk geval door op de zondag van of meteen na 31 oktober na de zegen in de morgendienst twee coupletten van het Lutherlied te zingen. Ook in het gebed wordt er aandacht aan gegeven. In samenwerking met enkele andere kerken in ons dorp houden we rond 31 oktober een gezamenlijke herdenking. Meestal spreken de plaatselijke predikanten over een gezamenlijk vastgesteld thema, maar het komt ook wel voor dat we een spreker van buitenaf uitnodigen die een specifieke deskundigheid over een bepaald onderwerp heeft. We achten het van groot belang dat de gemeente de grote daden van de Heere in de geschiedenis van Zijn kerk voortdurend herdenkt, juist ook omdat het in de Reformatie om het hart van het Evangelie ging: de rechtvaardiging van de goddeloze door het geloof alleen. Een mooie ‘bijvangst’ is dat christenen uit hetzelfde dorp elkaar na afloop onder het genot van een kop koffie kunnen ontmoeten en kunnen napraten over het gehoorde”.

Ds. D.W. Tuinier (Gereformeerde Gemeente te Kampen): “Er is géén andere Naam!”

“Jaarlijks in oktober staan wij stil bij Gods grote werken in de kerkgeschiedenis. Tijdens de eredienst, de rustdag voorafgaande aan 31 oktober, wordt hieraan in de prediking aandacht besteed. Na afloop zingen we het Lutherlied. De week daarna is onze jaarlijks terugkerende Reformatie herdenking met de andere kerken vanuit IJsselmuiden/Grafhorst (PKN en HHK). Dit jaar spreekt Prof. Dr. A. Baars (DV 4 november). Het is van wezenlijk belang de gemeente blijvend de vijf sola’s van de Reformatie voor te houden: Sola Scriptura (alleen de Schrift), Sola Gratia (alleen genade), Sola Fide (alleen door geloof) verstaan wij alleen vanuit het Solus Christus (alleen Christus). Alles zal uitlopen op: Soli Deo Gloria (God alleen de eer). De zaligheid is in geen Ander. Er is géén andere Naam (Hand. 3:12)”!

Ds. A. Simons (Hervormde Gemeente te Valburg-Homoet): “Licht in de inktzwarte duisternis!”

“Elk jaar leven we naar 31 oktober toe. Een hoogtepunt in het kerkelijke leven. Wat diep onder het stof was verborgen haalde God onder het stof vandaan: de rechtvaardiging van de goddeloze om niet! Helaas overwoekert de tijd opnieuw deze schat die toen zo schitterde. Daarom is Reformatieherdenking een feit wat zich herhaalt. Vruchtbaar, ontdekkend, genezend en bevrijdend. Wat een wonder dat we het telkens horen (Rom. 10: 14): “Rechtvaardig door het geloof in de ogen van God” (Rom. 5:1). Luther zei: “Ik moet het elke dag horen!” Ook u en ik. Vandaar dat we rond deze data bijeenkomsten hebben om te gedenken. In de regio Over-Betuwe wordt er elk jaar een dienst gehouden. Dit jaar in de Hervormde Gemeente van Valburg op zaterdag 29 oktober door ds. G.A. van de Brink en ds. A. Simons. Ook hoop ik zondagmorgen 30 oktober de Gemeente van Valburg te confronteren met de onschatbare waarde van de rechtvaardiging van de goddeloze om niet. Luther zei al dat het de pilaar is waar de kerk mee staat of valt. Een gezegende Reformatieherdenking!”

Ds. J. Joppe (Hersteld Hervormde Kerk te Barneveld): “Het licht van Gods Woord weer op de kandelaar”

“In de Hersteld Hervormde Gemeente van Barneveld e.o. organiseren we ieder jaar rond 31 oktober een Reformatieherdenking. Tijdens zo’n avond willen we benadrukken hoe de Heere de mannen van de Reformatie als Luther, Calvijn en ook Zwingli heeft willen gebruiken om het licht van Gods Woord weer op de kandelaar te plaatsen. Tot op de dag van vandaag mogen en moeten de Sola’s van de Reformatie klinken. Voor zo’n Reformatieherdenking nodigen we meestal een spreker van een andere kerk uit. Wat er aan de orde komt, is wisselend. Dit jaar is het thema: ‘De HEERE regeert’. Het zal gaan over de Godsregering. We leven in een tijd die mensen als erg verwarrend en onrustig ervaren. De crises stapelen zich op… Luther had hier ook mee te maken; hij voelde de tijd als apocalyptisch aan. Dr. M. Klaassen hoopt een lezing te houden met als thema: ‘Gedachten van Luther over de Godsregering.’ Daarna hoop ikzelf te spreken over ‘Troost uit Psalm 46 over de Godsregering’. Psalm 46 heeft Luther gebruikt voor het Hervormingslied ‘Een vaste burcht is onze God’. Heel actueel in de tijd waarin wij nu leven”.

Ook interessant?