Anne en Natalia op zoek naar sporen van de Reformatie in Italië

Op 31 oktober herdenken we de Reformatie. Meer dan 500 jaar na Luthers stellingen vragen wij ons af: welke gevolgen van de reformatie zien wij in ons dagelijks leven in Italië?

Anne: De Reformatie: een groter contrast dan Nederland versus Italië is haast ondenkbaar. Dat is mijn conclusie na een aantal jaar Italië. Voor mij was de zichtbaarheid van de protestantse geschiedenis in de Nederlandse samenleving een logisch gegeven. Natuurlijk ging ik naar een gereformeerde kerk, had ik christelijke vrienden, mocht ik naar een christelijke basisschool en werd ik lid van een protestantse studentenvereniging.

Natuurlijk.. Toch?! Toen ik naar Italië verhuisde, bleek dat toch iets minder normaal. Italië, het thuisland van de Rooms-Katholieke Kerk, kent echt een andere dagelijkse praktijk. Als ik mijn huis in Milaan verlaat, kom ik langs talloze kerkgebouwen en kathedralen. Ik deel de metro met nonnen en monniken. Als we in de auto stappen, kunnen we via Radio Maria non-stop luisteren naar de mis. En in gesprek met Italiaanse vrienden en collega’s blijkt dat slechts een enkeling geen Communie heeft gedaan. De gevolgen van de reformatie in Italië? Je moet goed op zoek!

Natalia: Herkenbaar! Vlak na mijn verhuizing ging ik op zoek naar Italiaanse materialen, om de taal te leren en om vrienden te maken. Ik vroeg een christelijke vriendin naar welke podcasts zij luisterde, en welke boeken ze las. Haar tips voor christelijke content waren uitsluitend Engels. Ik was verbaasd: waarom Engels?! Ik ben toch in Italië? Na een verdere zoektocht bleek: protestantse boeken, podcasts en zelfs liederen zijn bijna niet in het Italiaans beschikbaar.

Een ander voorbeeld. Een kennis en ik hadden het over de jaarlijkse donatie aan een religieuze instelling, die standaard onderdeel is van je belastingaangifte in Italië. Die wilde ik aan mijn kerk geven. Dat bleek lastiger dan gedacht: je mag een kerk pas officieel registreren als er meer dan 500 leden zijn. En zonder officiële registratie, geen donatie. Sterker nog: als je de donatie niet zelf toewijst, dan gaat hij automatisch naar de grootste instelling, Dat is, uiteraard, de Rooms-Katholieke Kerk.

Er zijn veel historische verklaringen voor deze verschillen. De Reformatie heeft over de hele wereld andere gevolgen gehad. Juist dan is het goed om te herinneren:

“Sol Cristo è della Chiesa, la base, il Fondator; ei la preserva illesa, dal male e dall’error”

“De kerk van alle tijden, kent slechts één vaste grond: ’t is Christus, die door lijden Zijn volk aan zich verbond”

De vriendinnen Natalia (uit Colombia) en Anne (uit Nederland) wonen sinds een aantal jaar in Italië. Ze kennen elkaar van de Chiesa Riformata Filadelfia in Milaan. Samen bespreken zij de bijzondere, leuke, verbazende en gekke dingen die ze tegenkomen in het dagelijkse Italiaanse leven.

Ook interessant?