Welke boeken zou je moeten lezen over het leven en werk van Maarten Luther? We geven je enkele suggesties.

De biografie Luther, een mens zoekt God van prof. dr. Herman J. Selderhuis.
‘Van kinds af aan raakte ik eraan gewend te verbleken en te schrikken als ik de naam van Christus ook maar hoorde noemen.’ Dit zijn de woorden van de man die heel Europa in beweging bracht, de wereld op allerlei gebied veranderde, keizer en paus tot wanhoop wist te brengen en meestal voorgesteld wordt als de stoere monnik die met groot geweld zijn stellingen aansloeg. Wie Luther op zijn weg volgt vanuit zijn eigen woorden, ontmoet echter een kwetsbaar mens, een mens die worstelt met wie God is. Selderhuis tekent deze mens vanuit zijn brieven, zijn tafelgesprekken en zijn preken.
Bestel hier.

Luther, aangenaam, van dr. Gert van den Brink.
Lutherkenner dr. Gert van den Brink bespreekt twintig thema’s uit het leven van de reformator. Elk thema omvat twee delen: een kernachtige, actuele bespreking door Van den Brink, plus een tekst van Luther zelf. Deze aansprekende combinatie helpt de lezer om kennis te maken met het leven en de theologie van Luther, en te ontdekken hoe actueel en helpend hij is. Ook wie al vaker iets van Luther las, zal nieuwe gezichtspunten in dit boek ontdekken.
Bestel hier.

Verklaring van de Brief aan de Galaten, door dr. Maarten Luther.
Vooral in zijn uitleg van de Galatenbrief leren we Luther kennen. Deze verklaring is een samenvatting van zijn gehele theologie. Van alle brieven van het Nieuwe Testament was de Galatenbrief Luther het liefst. Luther Spreekt in dit commentaar over een groot aantal thema’s die ook vandaag nog belangrijk zijn. Vooral zijn uiteenzetting van de rechtvaardiging is van groot belang. De reformator ontvouwt dit thema in al zijn rijkdom. Tegelijkertijd weert hij zich hartstochtelijk tegen alle pogingen van de vrome mens om aan Gods werk iets toe te voegen.
Bestel hier.